Lapin Lukko

painijaosto

  
  

Mitä paini on?

Paini on yleisnimitys aseettomalle kaksinkamppailumuodolle, jossa kamppaillaan erilaisia otteita, sidontoja, nostoja ja heittoja käyttäen.
Potkut ja lyönnit on painissa kielletty.

Painin historia ulottuu aina antiikin kreikkaan, missä paini oli osa sotilaiden koulutusta.

Nykyajan kreikkalais-roomalainen paini on kehitetty 1800-luvun Ranskassa. Painista puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten kreikkalais-roomalaista painia ja vapaapainia.

Kreikkalais-roomalainen paini on painin muoto, jossa vastustajasta ei saa ottaa otetta lantion alapuolelta. Se onkin kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin merkittävin ero. Kreikkalais-roomalaista painia harrastavat huipputasolla vain miehet. Naisilla huipputasolla painimuotona on vapaapaini.

Painissa pyritään voittamaan vastustaja joko selättämällä tai tekemällä enemmän pisteitä.

Suorituspaikkana on painimatto ("molski"), 12 x 12 metrin kokoinen neliö, jonka keskellä on halkaisijaltaan 9 metriä oleva ympyrän muotoinen painialue. Toinen painijoista käyttää punaisia ja toinen sinisiä trikoita. Ottelussa 3 tuomaria: mattotuomari, arvostelutuomari ja ylituomari.

Pohjois-Suomesta painin kansainväliselle huipulle ovat yltäneet mm. Pertti Ukkola, Tapio Sipilä, Taisto Halonen ja Mikael Lindgren sekä Hannu Tervo veteraaneissa.

Kansallisia huippuja Lapin Lukosta on tullut lukuisia. Tästä löydät lisää tietoa ylävalikosta: painijaoston esittely - historia.

 

 

Copyright © 2011. All Rights Reserved.